haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie!

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

O brownie nie da się już nic nowego napisać, jednak nic tak nie poprawia nastroju jak kawałek mocno czekoladowego ciasta z kawałkami białej czekolady w środku...i do tego lody czekoladowe!!! Mniam.

Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie! Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie!

 

Sposób przygotowania:

Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie!
1. 185 g masła niesolonego pocięłam na kawałki i wrzuciłam do metalowej miseczki (może być szklana - byle nadawała się do kąpieli wodnej). 185 g gorzkiej czekolady połamałam na kawałki i dorzuciłam do masła.

2. Miseczkę umieściłam na garnku o tej samej średnicy w którym znajdowała się wrząca woda (woda nie może dotykać dna miseczki). Zmniejszyłam ogień i mieszając, rozpuściłam masło i czekoladę na gładki sos. Zdjęłam z ognia i pozostawiłam do wystygnięcia do temperatury pokojowej.

3. Jajka z cukrem zmiksowałam na bardzo gładką i jasną masę. Ostudzoną czekoladę wlałam do musu jajecznego i używając SILIKONOWEJ SZPATUŁKI delikatnie połączyłam obie masy aż do uzyskania ciemno brązowego koloru.

4. Mąkę i kakao dokładnie przesiałam przez sito, dodałam do ciasta i delikatnie wymieszałam szpatułką.

5. Białą i mleczna czekoladę pokroiłam na malutkie kawałki i również dodałam do ciasta.

6. Tortownice o średnicy 20 cm (lub kwadratowa blaszkę), wysmarowałam olejem, wyłożyłam dno papierem do pieczenia i przełożyłam do nie ciasto czekoladowe.

7. Piekłam 25 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli po tym czasie otworzysz piekarnik i lekko zakołyszesz blaszką, a ciasto będzie w środkowej części luźne, to znaczy, że nie jest jeszcze gotowe - musisz jeszcze dopiec około 5 minut, aż powierzchnia brownie będzie lśniąca.

8. Ciasto pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia i dopiero potem je pokroiłam. Podałam z lodami czekoladowymi.

9. Brownie można przechowywać w lodówce w zamkniętym pudełku 2 tygodnie, a w zamrażalniku nawet do miesiąca. 
Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie!
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę.
Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie!
Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym na mus.
Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie!
Do musu jajecznego dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.
Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie!
Makę i kakao przesiewamy przez sito i rowniez dodajemy do ciasta.
Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie!
Dorzucamy pokrojone kawałki białej i mlecznej czekolady.
Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie!
Ciasto przekładamy do formy i peczemy 25 minut.
Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie!
Ciasto kroimy gdy całkowicie wystygnie.

Tagi:

deser brownie