Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Trójkąt z manną i żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To ciasto z manną gdzie masa nie jest gumowata, a żurawina daje całości przyjemny posmak.

Trójkąt  z manną i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trójkąt z manną i żurawiną

 

  • herbatniki w czekoladzie (21 sztuk)
  • masa: litr mleka
  • szklanka manny
  • cukier waniliowy
  • cukier według smaku
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 mil rumu
  • oraz 3 kostki gorzkiej czekolady
  • łyżka mleka
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Trójkąt z manną i żurawiną
Mannę gotujemy najlepiej dzień wcześniej. Dodajemy cukier waniliowy i zwykły cukier, aby nam odpowiadało pod względem smaku. Żurawinę zalewamy gorącą wodą, po 10 min odcedzamy wodę i zalewamy rumem, odstawiamy na godzinę.Tłuszcz ucieramy mikserem aż nam ładnie zbieleje, następnie dodajemy po łyżce manny. Na folii układamy trzy rzędy herbatników, które smarujemy 3/4 masy. Na środku układamy odsączoną rumu żurawinę i a pomocą folii podnosimy boczne rzędy do góry. Zawijamy szczelnie i wstawiamy do lodówki aby stężało. Następnie wyciągamy i smarujemy resztą masy. Wierzch dekorujemy czekoladą rozpuszczoną z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Najlepiej smakuje następnego dnia jak herbatniki lekko zwilgotnieją.
Trójkąt  z manną i żurawiną
Mannę najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Trójkąt  z manną i żurawiną
Herbatniki układamy w trzech rzędach dość ciasno.
Trójkąt  z manną i żurawiną
Na wyłożoną masę po środku dajemy żurawinę.
Trójkąt  z manną i żurawiną
Masa jest delikatna, przepełniona zapachem rumu.

Tagi:

czekolada