Sposób przygotowania:
Trójkątne tortille
Ciasto: Szklankę mąki, 2 szczypty soli i wodę łączymy ze sobą wyrabiając przez minimum 5 min ciasto na idealną, jednolitą masę nadzienie: Teoretycznie możemy wsadzić do środka wszystko na co mamy ochotę. Ja proponuję: Łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżkę wody i łyżkę oliwy z oliwek mieszamy ze sobą dosypując zioła prowansalskie, pieprz i odrobinę soli. Wszystko kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sosu: -Pół małej cebuli. -Pół małej słodkiej i ostrej papryki. -3 pomidorki koktailowe. -3 plasterki tofu. -6 oliwek. Rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko (1 mm) i wycinamy 2 równe trójkąty. Smarujemy delikatnie teflonową patelnie oliwą lub olejem i kładziemy 1 trójkąt, Nakładamy farsz i górną część naszej kanapki. Dokładnie sklejamy boki i ścinamy nożem nierówności aby trójkąt był idealny. Stawiamy patelnię na rozgrzany palnik i smażymy aż ciasto nie będzie surowe ok 5 min z każdej strony.
marietta
zbysiowa