czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Trójkolorowa babka Tulipan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą, jednak to pyszne ciasto warto piec też na wiele innych okazji.

Trójkolorowa babka Tulipan

Składniki:

Trójkolorowa babka Tulipan

 

Sposób przygotowania:

Trójkolorowa babka Tulipan

ETAP 1:

Trójkolorowa babka Tulipan
Do formy wylać jasną część ciasta, potem ciasto z kisielem.

Jajka ubijać z cukrem na puszystą masę (około 7 minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać olej oraz wodę. 350 g mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do jajek.

Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać resztę przesianej mąki, wymieszać i od razy wylać do formy na babkę. Ja używam silikonowej, więc nie muszę jej niczym natłuszczać ani oprószyć.

Do drugiej części dodać kisiel, wymieszać i wylać na pierwszą warstwę ciasta.

ETAP 2:

Trójkolorowa babka Tulipan
Do trzeciej części dodać suchy mak, wymieszać.

Do trzeciej części dodać mak, wymieszać i wylać na drugą warstwę ciasta.

ETAP 3:

Trójkolorowa babka Tulipan
Do czwartej części ciasta dodac kakao, wymieszać.

Do ostatniej porcji ciasta dodać przesiane kakao. Wymieszać i wylać do formy. Piec około godziny w temp. 175 st., do tak zwanego "suchego patyczka".

Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto babka