Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Trójniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

po upieczeniu polać polewą czekoladową.

Trójniak

Składniki:

Trójniak

 

  • 2 szklanki i łyżka mąki
  • 25 dag masła roślinnego
  • 8 łyżek oleju
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • pół szklanki maku
  • zapach waniliowy

Sposób przygotowania:

Trójniak
Masło roślinne utrzeć z cukrem ,dodawać żółtka i dalej ucierać na pulchną masę. Stopniowo dodać proszek do pieczenia. Mieszać. Potem dać olej, ocet, zapach ciągle ucierając do uzyskania jednolitej masy. Powolutku wsypać dwie szklanki mąki. Z białek ubić pianę. Dodać ją do utartej masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Podzielić to na 3 równe części. Do jednej z nich wsypać kakao i wymieszać. Do drugiej dać mak. a do trzeciej łyżkę mąki. Blachę wysmarować tłuszczem. Wpierw włożyć do niej białą masę, na to ciemne ciasto, a na koniec to z makiem. Piec około 40 minut.

Tagi:

mak