dorsur

dorsur

Kucharz
[Przepisów: 6]

Trójniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorowa zupka dla małych niejadków. Porcja dla 4 osób.

Trójniak

Składniki:

Trójniak

 

  • 20 dag botwinki;
  • 300 ml jogurtu naturalnego;
  • 1/2 soku z buraków;
  • kawałek zielonego ogórka;
  • 5 małych rzodkiewek;
  • 3 łyżeczki siekanego zielonego koperku;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1 mały ząbek czosnku;
  • łyżka soku z cytryny;
  • 4 jajka;
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Trójniak
Jaja myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu, obieramy i kroimy na ćwiartki. Botwinkę myjemy i drobno kroimy, następnie gotujmy ją, pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Po ostygnięciu zupy dodajemy jogurt natyralny roztarty z sola, ząbkiem czosnku i z oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Rzodkiewkę i ogórka myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do miseczki, zalewamy zupą, mieszamy, dodajemy jaja i posypujemy koperkiem. Można również podawać z grzankami.