Sposób przygotowania:
Trufle z awokado z orzeszkiem
Czekoladę łamiemy w kostki i umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej masło. Tak przygotowane składniki podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia. Masę cały czas mieszamy. Gotową zdejmujemy z ognia. Awokado nacinamy w połowie, przekręcamy i usuwamy pestkę. Następnie obieramy je ze skórki i rozgniatamy widelcem. Owocową miazgę dodajemy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy całość do połączenia składników. Przygotowaną masę przelewamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Masę pozostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej włożyć ją do lodówki na około 1-1,5 godziny (Aby przyspieszyć zastygnięcie, włożyłam do zamrażalnika). Zastygniętą masę truflową wykładamy na deseczkę i dzielimy na kwadraty. W każdy kwadrat wtykamy orzeszka. Formujemy trufle. Gotowe obtaczamy w kakao. Gotowe.
marietta