jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Trufle z awokado z orzeszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Trufle możemy przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać po nie gdy mamy ochotę na coś słodkiego:). Polecam to przepyszne połączenie czekolady i awokado!!!

Trufle z awokado z orzeszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trufle z awokado z orzeszkiem

 

  • Składniki na około 18 sztuk:
  • 250g gorzkiej czekolady,
  • 60 g masła,
  • 1,5 awokado,
  • Około 18 orzeszków laskowych,
  • Kakao do obtoczenia

 

Sposób przygotowania:

Trufle z awokado z orzeszkiem
Czekoladę łamiemy w kostki i umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej masło. Tak przygotowane składniki podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia. Masę cały czas mieszamy. Gotową zdejmujemy z ognia. Awokado nacinamy w połowie, przekręcamy i usuwamy pestkę. Następnie obieramy je ze skórki i rozgniatamy widelcem. Owocową miazgę dodajemy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy całość do połączenia składników. Przygotowaną masę przelewamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Masę pozostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej włożyć ją do lodówki na około 1-1,5 godziny (Aby przyspieszyć zastygnięcie, włożyłam do zamrażalnika). Zastygniętą masę truflową wykładamy na deseczkę i dzielimy na kwadraty. W każdy kwadrat wtykamy orzeszka. Formujemy trufle. Gotowe obtaczamy w kakao. Gotowe.
Trufle z awokado z orzeszkiem
czekoladę oraz masło rozpuszczamy razem w garnku
Trufle z awokado z orzeszkiem
Do czekoladowej masy dodajemy rozgniecione awokado
Trufle z awokado z orzeszkiem
Zastygnięta masę czekoladową dzielimy na kwadraty
Trufle z awokado z orzeszkiem
Uformowane trufle obtaczamy w kakao . schładzamy