Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Trufle z pomarańczowym akcentem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kandyzowana skórka nie tylko świetnie łączy się z czekoladą, ale jej słodka otoczka podnosi słodycz czekoladek.

Trufle z pomarańczowym akcentem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Trufle z pomarańczowym akcentem

 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 150 mil śmietany 18 %
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżka rumu
  • oraz: 3 łyżki kakao
  • papilotki

Sposób przygotowania:

Trufle z pomarańczowym akcentem
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło, gdy się połączą dodajemy cukier waniliowy i mieszamy tak długo aż się rozpuści. Następnie dodajemy przesiane kakao, przesianie jest konieczne, aby produkt był sypki i pozbawiony grudek. Dodajemy rum i po łyżce śmietanki, nie przerywając mieszania. Mieszamy aż się wszystko dokładnie połączy. Trzeba to robić dość energicznie, śmietana schładza masę czekoladową i ta dość szybko gęstnieje. Na koniec dodajemy skórkę, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Po około 30 min wilgotnymi dłońmi formujemy kulki i obtaczamy w kakao, układamy w papilotkach i odstawiamy na około godzinę aby całkowicie stężały.
Trufle z pomarańczowym akcentem
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą.
Trufle z pomarańczowym akcentem
Śmietankę dodajemy stopniowo do masy czekoladowej cały czas mieszając.
Trufle z pomarańczowym akcentem
Do gotowej masy dodajemy skórkę pomarańczową i odstawiamy do stężenia.

Tagi:

czekolada