SUPERPRZEPIS

Bananowiec z bakaliami

         
ocena: 4/5 głosów: 12
Bananowiec z bakaliami Więcej zdjęć (3)

Ciasto bananowe z bakaliami świetnie sprawdzi się nie tylko jako świąteczny prezent.

Składniki:

Bananowiec z bakaliami

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2-3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/5 szklanki cukru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki żurawiny
  • 2 duże banany
  • 3 małe jajka
  • 3/5 szklanki oleju
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • 4 łyżki domowej polewy czekoladowej
  • skórka otarta z 1 małej cytryny

Sposób przygotowania:

Bananowiec z bakaliami
Oba rodzaje mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Banany obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy wraz z rodzynkami i żurawiną do mąki, mieszamy. Jajka miksujemy z olejem i dolewamy do mąki z bakaliami, dokładnie mieszamy. Małą keksówkę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przekładamy do niej przygotowane ciasto. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy, polewamy domową polewą czekoladową (przygotowaną z masła, cukru i kakao) i od razu posypujemy skórką cytrynową. Ciasto zawinięte w folię spożywczą możemy przechowywać w chłodnym miejscu około tygodnia.
Bananowiec z bakaliami
Oba rodzaje mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Banany obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy wraz z rodzynkami i żurawiną do mąki, mieszamy.
Bananowiec z bakaliami
Jajka miksujemy z olejem i dolewamy do mąki z bakaliami, dokładnie mieszamy.