aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

makowiec z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny makowiec z bakaliami...

makowiec z bakaliami

Składniki:

makowiec z bakaliami

 

  • masa makowa,
  • bakalie,
  • 6 żółtka,
  • 100 g margaryna,
  • 5 łyzek cukier,
  • 2 lyzki olej,
  • 150 ml mleko,
  • 3 szklanki mąka,
  • 40 g drożdże,
  • 1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

makowiec z bakaliami
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z łyżeczką cukru, rozcierając, aż do uzyskania płynnej konsystencji i dodajemy letnie mleko. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 20 minutach dodajemy pozostałe składniki:mąkę, olej, żółtka, margarynę. cukier i wyrabiamy ciasto (bez masy makowej i bakalii). Bakalie mieszamy z masą makową. Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy prostokąty. Na każdy rozwałkowany prostokąt kładziemy masę makową z bakaliami. Następnie każdy kawałek ciasta zwijamy. Każde ciasto smarujemy żółtkiem. Zawijamy w pergamin i pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.