Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Truskawki smażone w cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki, pokrajać je w plastry i posypać cukrem. Z

Truskawki smażone w cieście

Składniki:

Truskawki smażone w cieście

 

  • 20 dag mąki
  • 1 szkl kwaśnego mleka
  • szczypta soli
  • 5 dag cukru
  • 3 jajka
  • 60 dag truskawek
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Truskawki smażone w cieście
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki, pokrajać je w plastry i posypać cukrem. Z jajek, mąki, mleka i szczypty soli sporządzić ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki. Truskawki włożyć do ciasta, wymieszać i kłaść porcje na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażać z obu stron. Podawać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.