iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1219]

Truskawki z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dżem z truskawek jest jednym z moich ulubionych, lubię go w formie klasycznej, ale lubię też od czasu do czasu coś w nim zmienić.

Truskawki z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawki z białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Truskawki z białą czekoladą
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, przesypać cukrem i odstawić na noc do lodówki, aby puściły sok. Następnego dnia lekko podgrzać i zlać sok który teraz jest pysznym skutkiem ubocznym :)Truskawki postawić na palniku, dodać ziarenka wydobyte z kardamonu i na małym gazie smażyć często mieszając do momentu zgęstnienia na sam koniec dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dżem gorący przełożyć do słoiczków i dokładnie zakręcić.
Truskawki z białą czekoladą
Truskawki po oczyszczeniu zasypać cukrem.
Truskawki z białą czekoladą
Z kardamonu wydobyć nasionka i dodać do dżemu.
Truskawki z białą czekoladą
Do gotowego dżemu dodać białą czekoladę.
Truskawki z białą czekoladą
Gotowy dżem przełożyc do małych słoiczków.