Sposób przygotowania:
Truskawkowa pianka na biszkoptach
Myjemy i obieramy truskawki. Połowę truskawek miksujemy blenderem z dodatkiem cukru brązowego. Galaretkę z dodatkiem żelatyny namaczamy w wodzie. Po 10 minutach podgrzewamy ją do chwili, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy galaretkę. Na dno foremki wykładamy pokruszone biszkopty, polewamy je połową zmiksowanych truskawek.
Ubijamy mleko na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewamy 2/3 przestudzonej galaretki. Pozostałą galaretkę wlewamy do musu truskawkowego - mieszamy.
Na pokruszone biszkopty wylewamy masę mleczną, wciskamy w masę truskawki zostawiając kilka do dekoracji. Na górze rozlewamy mus truskawkowy. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem wyjmujemy piankę z foremki, dekorujemy je truskawkami i melisą.
Ubijamy mleko na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewamy 2/3 przestudzonej galaretki. Pozostałą galaretkę wlewamy do musu truskawkowego - mieszamy.
Na pokruszone biszkopty wylewamy masę mleczną, wciskamy w masę truskawki zostawiając kilka do dekoracji. Na górze rozlewamy mus truskawkowy. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem wyjmujemy piankę z foremki, dekorujemy je truskawkami i melisą.
kołczu
monikaT83
jaNina
edytaha
jaNina
Oj Edytko! trzeba mieć trochę przyjemności w życiu...
Truskawki w tym roku najlepiej smakują w słodkiej oprawie :)
nie są tak słodkie, zawierają dużo wody (przynajmniej z mojego ogrodu).
edytaha
Święta prawda, ale ja w tym roku wcinam je głównie z cukrem i jogurtem. Jakoś nie ma weny na robienie deserków, co innego jakby tak u kogoś załapać się na taką pychotkę :D
jaNina
Zapraszam na moje :), ja ciągle przerabiam je na deserki :)
edytaha
Dziękuję Ninko :)
Netka
Cukiereczek13
jaNina
Zapraszam :)