SUPERPRZEPIS

Truskawkowa pianka na biszkoptach

  • 11
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Truskawkowa pianka na biszkoptach Więcej zdjęć (5)

Ta pianka to niezwykle lekki i pyszny sezonowy deser z truskawkami - ciasto bez pieczenia!

Składniki:

Truskawkowa pianka na biszkoptach

 

  • 1 kg truskawek
  • 1 mleko skondensowane niesłodzone (400g)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • pokruszone biszkopty (około 10 szt)
  • listki melisy do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa pianka na biszkoptach
Myjemy i obieramy truskawki. Połowę truskawek miksujemy blenderem z dodatkiem cukru brązowego. Galaretkę z dodatkiem żelatyny namaczamy w wodzie. Po 10 minutach podgrzewamy ją do chwili, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy galaretkę. Na dno foremki wykładamy pokruszone biszkopty, polewamy je połową zmiksowanych truskawek.



Ubijamy mleko na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewamy 2/3 przestudzonej galaretki. Pozostałą galaretkę wlewamy do musu truskawkowego - mieszamy.



Na pokruszone biszkopty wylewamy masę mleczną, wciskamy w masę truskawki zostawiając kilka do dekoracji. Na górze rozlewamy mus truskawkowy. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem wyjmujemy piankę z foremki, dekorujemy je truskawkami i melisą.
Truskawkowa pianka na biszkoptach
Galaretkę z dodatkiem żelatyny namaczamy w wodzie. Po 10 minutach podgrzewamy ją do chwili, aż żelatyna się rozpuści.
Truskawkowa pianka na biszkoptach
Połowę truskawek miksujemy blenderem z dodatkiem cukru brązowego.
Truskawkowa pianka na biszkoptach
Na dno foremki wykładamy pokruszone biszkopty, polewamy je połową zmiksowanych truskawek.
Truskawkowa pianka na biszkoptach
Na pokruszone biszkopty wylewamy masę mleczną, wciskamy w masę truskawki zostawiając kilka do dekoracji.

Tagi:

biszkopt