ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Truskawkowa pokusa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto z migdałową pianką przełożone bitą śmietaną i musem truskawkowym

Truskawkowa pokusa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowa pokusa

 

  • CIASTO:
  • 40 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 16 dag cukru pudru
  • łyzeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 żółtka
  • ~~~~
  • 2 galaretki owoce leśne
  • 60 dag truskawek
  • ~~~~
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • ~~~~
  • 0,5 l smietanki łowickiej 36%
  • 2 łyzki cukru

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa pokusa
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Dzielimy na dwa placki i układamy w dwóch blachach do pieczenia wyłożonych pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach do momentu zrumienienia (15-20 minut) i jakies 5 minut przez końcem pieczenia wyciągamy. Ubijamy białka z cukrem i smarujemy nimi nasze ciasta. Posypujemy migdałami i pieczemy jeszcze ok 7-10 minut. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wody. Miksuję truskawki na gładki krem i wlewam do przestudzonej galaretki, mieszam. Śmietanę ubijam z cukrem.Na schłodzone ciasto wylewam pół śmietany. na smietanę nakładam prawie stężoną galaretke z truskawkami. Teraz druga część śmietany i przykrywam drugim płatem ciasta.przetrzymuje w temp nizszej niz 20 stopni Smacznego
Truskawkowa pokusa
mieszam ze soba skladniki ciasta i zagniatam w\ malakserze
Truskawkowa pokusa
rozpuszczam dwie galaretki w jednej wodzie czyli 500 ml
Truskawkowa pokusa
oczyszczam truskawki usuwam szypułki i miksuje bez wody
Truskawkowa pokusa
ubijam smietane kremowke z cukrem bez zelatyny