Sposób przygotowania:
Truskawkowa rolada
Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Mikserem ubić pianę z białek na sztywno z cukrem. Gdy już się ubiją dodać żółtka i delikatnie ze sobą połączyć. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką wyrobić masę. Na blaszce z wyposażenia kuchenki ułożyć papier do pieczenia. Na papier wylać masę i rozprowadzić ją po całej powierzchni blachy. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 20 minut. Po upieczeniu na stole rozłożyć czystą ściereczkę, położyć na niej upieczony biszkopt papierem do góry i delikatnie do zdjąć z ciasta. Razem ze ściereczka zwinąć biszkopt w roladę i wystudzić. Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, chwilę ubijać i dodać śmietan fixy zmieszane z cukrem. Ubić śmietanę po czym dodać serek mascarpone i delikatnie ze sobą połączyć. Część umytych i osuszonych truskawek pokroić w plasterki z drugą część na ćwiartki. Zimny biszkopt rozwinąć, rozsmarować masę śmietanową ( część zostawić do posmarowania wierzchu rolady ) i wyłożyć truskawki pokrojone w ćwiartki. Truskawki lekko docisnąć do masy i zawinąć roladę. Ułożyć ją na długim półmisku i posmarować reszta śmietany. Boki można udekorować widelcem robiąc podłużne wzorki. Na górze i w koło półmiska ułożyć plasterki truskawek. Gotową roladę wstawić do lodówki do schłodzenia na godzinę.
Darth Vader
zewa
dziękuję