Sposób przygotowania:
Truskawkowa roladaETAP 1:
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na koniec olej, delikatnie wymieszać. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, równo je rozsmarować na blaszce i piec w temp 180st około 8- 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę po wierzchu delikatnie posypać cukrem pudrem i zwinąć razem z papierem w roladę, owinąć ściereczką i odstawić do wystudzenia.
10 truskawek rozgnieść widelcem lub zmiksować, żelatynę zalać 1/4 szklanki soku truskawkowego i podgrzewając rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i na koniec dodać żelatynę oraz mus truskawkowy, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
Kiedy krem jest gęsty, ale jeszcze całkiem nie zastygł wyciągamy go z lodówki. Rozwinąć delikatnie ciasto i zdjąć papier, następnie 3/4 kremu rozsmarować na biszkopcie i na jednym dłuższym brzegu ułożyć całe truskawki ( jedna obok drugiej)
ETAP 2:
zawinąć ciasto tak, aby przykryć całe truskawki i teraz rozłożyć kolejny rząd już pokrojonych truskawek i porwanych liści mięty, zwinąć do końca roladę i po wierzchu posmarować pozostałym kremem, dowolnie ozdobić.
Przed podanie roladę dobrze schłodzić w lodówce.
SylaUla