SUPERPRZEPIS

Truskawkowa rolada

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26
Truskawkowa rolada

Przed nami bardzo krótki, ale bardzo pyszny sezon na truskawki u mnie już pojawiają się pierwsze z nimi słodkości, rolada jest przepyszna.

Składniki:

Truskawkowa rolada

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Truskawkowa rolada

ETAP 1:

Truskawkowa rolada
Truskawki ułożyć jedna obok drugiej.

Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na koniec olej, delikatnie wymieszać. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, równo je rozsmarować na blaszce i piec w temp 180st około 8- 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę po wierzchu delikatnie posypać cukrem pudrem i zwinąć razem z papierem w roladę, owinąć ściereczką i odstawić do wystudzenia.

10 truskawek rozgnieść widelcem lub zmiksować, żelatynę zalać 1/4 szklanki soku truskawkowego i podgrzewając rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i na koniec dodać żelatynę oraz mus truskawkowy, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.

Kiedy krem jest gęsty, ale jeszcze całkiem nie zastygł wyciągamy go z lodówki. Rozwinąć delikatnie ciasto i zdjąć papier, następnie 3/4 kremu rozsmarować na biszkopcie i na jednym dłuższym brzegu ułożyć całe truskawki ( jedna obok drugiej)

ETAP 2:

Truskawkowa rolada
Miety nie dajemy dużo a tylko kilka listków.

zawinąć ciasto tak, aby przykryć całe truskawki i teraz rozłożyć kolejny rząd już pokrojonych truskawek i porwanych liści mięty, zwinąć do końca roladę i po wierzchu posmarować pozostałym kremem, dowolnie ozdobić.

Przed podanie roladę dobrze schłodzić w lodówce.


Tagi:

rolady ciasta