SUPERPRZEPIS

Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą

  • 6
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 27
Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą Więcej zdjęć (3)

Ciasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej.

Składniki:

Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą

 

 

  • Masa waniliowa:
  • 360g serka homogenizowanego waniliowego
  • 125g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

  • Masa czekoladowa:
  • 360g serka homogenizowanego czekoladowego
  • 100g mlecznej czekolady
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny

 

  • Poncz:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 50ml likieru migdałowego

 

  • Polewa truskawkowa:
  • 250g truskawek
  • 1 truskawkowa galaretka

 

Sposób przygotowania:

Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą

Biszkopt:

Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą
składniki wymieszać mikserem i całość przełożyć do blaszki

Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.

Wlać do prostokątnej formy
o wymiarach 39cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Masa czekoladowa:

Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą
czekoladę rozpuści nad parą dodać resztę składników

Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko wystudzoną czekoladę, serek czekoladowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.

Masa waniliowa:

Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą
masę serową miksować mikserem dodać resztę składników

Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.

Poncz:

Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą
ponczem nasączyć biszkopty

Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem.

Polewa truskawkowa:

Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą
truskawki blenderować do postaci musu

Truskawki zagotować w 1/2 szklanki wody, zblendować blenderem, wsypać galaretkę, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia.

ETAP 6:

Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą
roladę złożyć warstwa po warstwie

Do formy wyłożonej folią spożywczą wylać masę waniliową i wstawić do lodówki na około 30 minut, włożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wylać masę czekoladową i wstawić ponownie do lodówki na około 30 minut, następnie przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć ponczem.

Wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie wyjąć roladę z formy, polać tężejącą truskawkową polewą, wstawić do lodówki
na około 15 minut, udekorować bitą śmietaną i owocami.