Sposób przygotowania:
Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutąBiszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
Wlać do prostokątnej formy
o wymiarach 39cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Masa czekoladowa:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko wystudzoną czekoladę, serek czekoladowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
Masa waniliowa:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem.
Polewa truskawkowa:
Truskawki zagotować w 1/2 szklanki wody, zblendować blenderem, wsypać galaretkę, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia.
ETAP 6:
Do formy wyłożonej folią spożywczą wylać masę waniliową i wstawić do lodówki na około 30 minut, włożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wylać masę czekoladową i wstawić ponownie do lodówki na około 30 minut, następnie przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć ponczem.
Wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie wyjąć roladę z formy, polać tężejącą truskawkową polewą, wstawić do lodówki
na około 15 minut, udekorować bitą śmietaną i owocami.
SylaUla
Beatris
niezły kąsek
EwelinaP
misia5
EwelinaP
bardzo mi miło :) dziękuję