2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Czekolodowo-truskawkowa rolada

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szkoda ze sezon na truskawki trwa tak krótko ale jeśli zastąpimy je malinami możemy dłuzej cieszyć sie taka pyszną roladą na słodko.

Czekolodowo-truskawkowa rolada Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekolodowo-truskawkowa rolada

 

  • Ciasto:
  • 2/3 szklanki maki pszennej
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 torebka budyniu czekoladowego

 

  • Krem:
  • 500 ml śmietany kremowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 20 dag miękkiego twarożku typu -mój ulubiony
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 20 dag świezych lub mrożonych truskawek lub malin
  • 5 dag wiórków kokosowych lub czekoladowych
  • 1 łyżka żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Czekolodowo-truskawkowa rolada
Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno dodajac pod koniec ubijania cukier i cukier waniliowy ,nastepnie wlać żółtka i delikatnie wymieszać . Mąkę przesiać wymieszać z kakao i budyniem czekoladowym wlać do masy jajecznej i delikatnie łyżką przemieszać do połączenia składników.Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną pergaminem dużą blachę wsadzić do piekanika i piec w 190 *c około 15 minut.Wyjać gotowe ciasto ułożyć na wilgotnej sciereczce i zawinąć w rulon zostawić do ostygnięcia.



Krem: Śmietanę kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem waniliowym,żelatynę rozpuscić w minimalnej ilości gorącej wody.twarożek wymieszać z cukrem pudrem i dodać do ubitej śmietanki razem z przstudzoną żelatyną i wymieszać.





 Przełożenie: Roladę odwinąć ze ściereczki posmarować dwie trzecie masy śmietanowej rozłożyć owoce i zawinać roladę. Posmarować po wierzchu kremem obsypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc aby stężała,wtedy będzie łądnie się kroić.



Smacznego!
Czekolodowo-truskawkowa rolada
do ubitych białek na sztywno dodajemy zółtka
Czekolodowo-truskawkowa rolada
nastepnei wysypuejmy makę wymieszaną z budyniem i kakao i wylewamy ciasto na blachę
Czekolodowo-truskawkowa rolada
śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami dodajemy zelatynę
Czekolodowo-truskawkowa rolada
masę rozsmarowujmey na cieście ukłądamy owoce zawijamy roladę wkładamy do lodóki do stężenia