SUPERPRZEPIS

Truskawkowa rolada z czekoladą

  • 8
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Truskawkowa rolada z czekoladą

Pyszne aksamitne ciasto,z lekkim kremem truskawkowym...mniam!

Składniki:

Truskawkowa rolada z czekoladą

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g truskawek świeżych
  • 2 łyżeczki zelatyny
  • 3 łyzki cukru pudru

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 2,5-3 łyżki kakao ciemnego
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Truskawkowa rolada z czekoladą
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek ,białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy następnie dodajemy żółtka oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia mieszamy najlepiej łyżką aż do połączenia delikatnie aby ciasto nie opadło,wylewamy na dużą blaszkę do pieczenia wyłożona pergaminem i pieczemy około 25 min w temp 160*



Po upieczeniu ciasto wykładamy na czystą lekko wilgotną ściereczkę bawełnaianą i gorące zawijamy w rulon.Odstawiamy do wystygnięcia.



Masa: Truskawki obrać z szypułek pokroić w dość drobną kostkę.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody Schłodzoną kremówke ubijamy na sztywno dodajemy serek mascarpone,cukier puder, truskawki oraz wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy mikserem do połączenia składników. Zimne ciasto biszkoptowe rozwijamy delikatnie aby nie połamać smarujemy kremem i zawijamy w rulon.



Polewa: Wszystkie składniki polewy włozyć do małego rondelka i doprowadzić do wrzenia ,mieszając od czasu do czasu łyzką zdjąć z ognia gdy polewa zacznie gęstnieć i ciepłą polać roladę, zostwaiamy na 3 godziny w lodówce aby dobrze stężała. można udekorować jeszcze wiórkami lub startą czekoladą białą lub różową .