Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kakaowy torcik z kawową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kakaowy torcik z lekką śmietankową pianką to wspaniały dodatek do kawy. Bardzo smaczny i łatwy do przygotowania.

Kakaowy torcik z kawową pianką

Składniki:

Kakaowy torcik z kawową pianką

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 330 ml kefiru
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki dżemu
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • Kawowa pianka:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek cappuccino waniliowe
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 1/3 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Poncz:
  • 50 ml wody
  • 3-4 łyżki likieru kawowego

 

Sposób przygotowania:

Kakaowy torcik z kawową pianką

Ciasto:

Kakaowy torcik z kawową pianką
Do mąki dodać pozostałe składniki ciasta.

Mąkę wymieszać z kakao, przesiać. Dodać cukier, cukier z wanilią, olej, dżem, kefir i sodę oczyszczoną.

ETAP 2:

Kakaowy torcik z kawową pianką
Przygotowane składniki ciasta wymieszać malakserem

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.

Pianka kawowa:

Kakaowy torcik z kawową pianką
Do ubitej śmietany wlać rozpuszczoną żelatynę z kawą

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, wsypać żelatynę, podgrzać ( nie zagotować) i mieszać do rozpuszczenia, odłożyć do przestygnięcia.

Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cappuccino na sztywną pianę. Pod koniec powoli wlać płynną żelatynę z kawą, zmiksować.

ETAP 4:

Kakaowy torcik z kawową pianką
Żelatynę ze śmietaną należy szybko wymieszać i wyłożyć na ciasto

Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 blaty, skropić ponczem przygotowanym z wody i likieru kawowego.

Połowę kremu wyłożyć na jeden krążek ciasta.

ETAP 5:

Kakaowy torcik z kawową pianką

Przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu, wyrównać.

ETAP 6:

Kakaowy torcik z kawową pianką

Po wierzchu torcik posypać startą na tace czekoladą i schłodzić w lodówce.


Tagi:

deser tort ciasto