Sposób przygotowania:
Kakaowy torcik z kawową piankąCiasto:
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać. Dodać cukier, cukier z wanilią, olej, dżem, kefir i sodę oczyszczoną.
ETAP 2:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Pianka kawowa:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, wsypać żelatynę, podgrzać ( nie zagotować) i mieszać do rozpuszczenia, odłożyć do przestygnięcia.
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cappuccino na sztywną pianę. Pod koniec powoli wlać płynną żelatynę z kawą, zmiksować.
ETAP 4:
Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 blaty, skropić ponczem przygotowanym z wody i likieru kawowego.
Połowę kremu wyłożyć na jeden krążek ciasta.
ETAP 5:
Przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu, wyrównać.
ETAP 6:
Po wierzchu torcik posypać startą na tace czekoladą i schłodzić w lodówce.