WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mała wariacja na temat szarlotki. Tym razem jabłka zastąpione truskawkami z wanilią. Pyszne ciasto, słodkie i orzeźwiające.

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Kruche ciasto

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Inne

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami i bezą
Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.

Mieszamy z cukrem waniliowym i układamy na cieście.

Białka ubijamy z cukrem i mąką ziemniaczaną, pianę przekładamy na truskawki i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

Odrobinę ciasta możemy też zetrzeć na wierzch.