ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Szarlotka z galaretką truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szarlotka jest takim ciastem, że robi się go szybko i prosto, a zarazem jest smaczne i szybko znika z talerza. Polecam dziś z przepis z galaretką truskawkową.

Szarlotka z galaretką truskawkową

Składniki:

Szarlotka z galaretką truskawkową

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 80 g margaryny

Masa jabłkowa:

  • 1,2 kg jabłek już obranych
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka z galaretką truskawkową
Z mąki, cukru pudru, jajek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i margaryny zagnieść szybko ciasto i wstawić na minimum godzinę do lodówki. W tym samym czasie przygotować jabłka. Jabłka pokroić w kostkę, włożyć do garnka razem z cukrem, podlać 1/3 szklanki wody i dusić około 20 minut na wolnym ogniu.

Następnie wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dnie ułożyć 2/3 ciasta, na to położyć przygotowane jabłka, a na koniec z pozostałego ciasta ułożyć na wierzchu kratkę. Piec około 40 minut w 180 stopniach. 

Tagi:

szarlotka