Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jesienne ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto ze śliwkami bardzo często gości na moim stole. To ciasto jest łatwe do przygotowania i moim domownikom nigdy się nie znudzi. Do ciasta dodałam purre z dyni, która dodała pięknego koloru.

Jesienne ciasto ze śliwkami

Składniki:

Jesienne ciasto ze śliwkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienne ciasto ze śliwkami

ETAP 1:

Jesienne ciasto ze śliwkami
Do mąki dodać żółtka i puree z pieczonej dyni

Dynię pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, posmarować oliwą i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do czasu gdy do kawałka dyni wbijemy widelec to lekko wchodzi do dna ( około pół godziny). Upieczoną dynię ostudzić i dokładnie zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka, puree z dyni ( 2 łyżki odłożyć do kruszonki) i śmietanę ( gdy purre jest wodniste to nie dodawać śmietany)

ETAP 2:

Jesienne ciasto ze śliwkami
Przygotowane ciasto włożyć do lodówki żeby odpoczęło

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Kruszonka:

Jesienne ciasto ze śliwkami
Do mąki dodać wszystkie składniki potrzebne na kruszonkę

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią, masło i 2 łyżki puree z dyni.

ETAP 4:

Jesienne ciasto ze śliwkami
Przygotowane składniki palcami rozcierać w drobne okruchy

Palcami rozcierać składniki tak długo, aż powstaną okruchy ciasta.

ETAP 5:

Jesienne ciasto ze śliwkami

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34x24 cm. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać cukrem z wanilią.

ETAP 6:

Jesienne ciasto ze śliwkami

Po wierzchu ciasto posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut.