Sposób przygotowania:
Jesienne ciasto ze śliwkamiETAP 1:
Dynię pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, posmarować oliwą i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do czasu gdy do kawałka dyni wbijemy widelec to lekko wchodzi do dna ( około pół godziny). Upieczoną dynię ostudzić i dokładnie zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka, puree z dyni ( 2 łyżki odłożyć do kruszonki) i śmietanę ( gdy purre jest wodniste to nie dodawać śmietany)
ETAP 2:
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią, masło i 2 łyżki puree z dyni.
ETAP 4:
Palcami rozcierać składniki tak długo, aż powstaną okruchy ciasta.
ETAP 5:
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34x24 cm. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać cukrem z wanilią.
ETAP 6:
Po wierzchu ciasto posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut.