Sposób przygotowania:
Truskawkowe bułki
Z cukru pudru i wody utrzeć lukier.
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i wsypać 2 łyżki cukru.
Zostawić drożdże do wyrośnięcia.
Kasię roztopić i wystudzić.
Żółtka dokładnie utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tłuszcz i wyrośnięte drożdże.
Wszystko dokładnie wyrobić, przykryć ciasto ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia.
Truskawki zmieszać z mąką i cukrem.
Gdy ciasto wyrośnie odrywać kawałki, nadziewać truskawkami, formować kulki i układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Bułki piec 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Wystudzone bułki posmarować lukrem
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i wsypać 2 łyżki cukru.
Zostawić drożdże do wyrośnięcia.
Kasię roztopić i wystudzić.
Żółtka dokładnie utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tłuszcz i wyrośnięte drożdże.
Wszystko dokładnie wyrobić, przykryć ciasto ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia.
Truskawki zmieszać z mąką i cukrem.
Gdy ciasto wyrośnie odrywać kawałki, nadziewać truskawkami, formować kulki i układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Bułki piec 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Wystudzone bułki posmarować lukrem