Sposób przygotowania:
Truskawkowe ciasto
Z mąki, masła, żółtek i 10 dag cukru pudru zagniatamy kruche ciasto, następnie rozwałkowujemy je na placek grubości ok 2-3 cm. Pieczemy na kolor jasno żółty, w tem 160oC przez ok 25 min.
Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru pudru (10 dag) i mieszamy z truskawkami. Masę nakładamy na upieczone ciasto i wstawiamy do gorącego pieca (nagrzanego do trm. ok 150oC) na 10-15 min. Kroimy po wystygnięciu (ciepłe może się rozlatywać w czasie krojenia)
Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru pudru (10 dag) i mieszamy z truskawkami. Masę nakładamy na upieczone ciasto i wstawiamy do gorącego pieca (nagrzanego do trm. ok 150oC) na 10-15 min. Kroimy po wystygnięciu (ciepłe może się rozlatywać w czasie krojenia)