Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Najlepsze ciasto ucierane jakie do tej pory jadłam,myślę,że to za sprawą maślanki,którą pierwszy raz dodałam do ciasta. Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku.Wprost nie można mu się oprzeć.

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką

Składniki:

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • około 50 dag truskawek

Kruszonka:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką

Przygotowanie ciasta:

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką.
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie dodajemy olej i maślankę,chwilę ucieramy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie ucieramy.

Do blaszki:

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką.
Ciasto i truskawki przekładamy do blaszki.

Truskawki płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie przekrawamy na pół.Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 21 cm x 35 cm.Na ciasto układamy truskawki.

Kruszonka:

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką.
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę.

Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki,następnie kruszonkę wykładamy na truskawki.

Pieczenie:

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką.
Przygotowane ciasto pieczemy do zrumienienia.

Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy w formie,wyjmujemy i podajemy.


Tagi:

jajko jajka