Sposób przygotowania:
Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonkąPrzygotowanie ciasta:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie dodajemy olej i maślankę,chwilę ucieramy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie ucieramy.
Do blaszki:
Truskawki płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie przekrawamy na pół.Przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 21 cm x 35 cm.Na ciasto układamy truskawki.
Kruszonka:
Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki,następnie kruszonkę wykładamy na truskawki.
Pieczenie:
Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy w formie,wyjmujemy i podajemy.