SUPERPRZEPIS

Truskawkowe sushi

  • 6
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Truskawkowe sushi

Truskawkowe sushi to niezwykle oryginalna forma podania naleśników z serem z dodatkiem truskawek. Bardzo fajny pomysł na przekonanie do jedzenia każdego niejadka.

Składniki:

Truskawkowe sushi

 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania patelni

 

  • Farsz:

 

  • 500g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500g truskawek
  • 100g startej mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Truskawkowe sushi

ETAP 1:

Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać za pomocą miksera do płynnej naleśnikowej konsystencji. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.

ETAP 2:

Truskawkowe sushi
ser ugnieść z jajkiem i innymi składnikami

Farsz
Serek ugnieść z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym, żółtkiem i cynamonem.
Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki.

ETAP 3:

Truskawkowe sushi
każdy płat naleśnika posmarować farszem i ułożyć truskawki

Całą powierzchnię każdego naleśnika posmarować farszem serowym a następnie ułożyć truskawki, posypać startą czekoladą i zwinąć w rulon. Odciąć nierówne końce. Naleśnika pokroić w około 5cm kawałki.

ETAP 4:

Naleśniki podawać ułożone pionowo na talerzu i posypane startą czekoladą.