redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Truskawkowe tagliatelle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Domowo-truskawkowo! Przepis na makaron z truskawkami, śmietaną i serem. Wszystko z dodatkiem mięty.

Truskawkowe tagliatelle

Składniki:

Truskawkowe tagliatelle

 

  • 4 plastry sera twarogowe Hochland
  • 300 g makaronu tagliatelle (mogą być lubiane przez dzieci świderki)
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka posiekanej mięty
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 1 laska wanilii
  • 4 szklanki truskawek
  • sól

Sposób przygotowania:

Truskawkowe tagliatelle
Na małym ogniu w rondlu rozpuszczamy cukier, aż będzie płynny. Dodajemy sok z cytryny oraz śmietanę. Wciąż na małym ogniu mieszamy, póki karmel z powrotem się nie rozpuści.



Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i delikatnie wyciągamy ziarna. Laskę wraz z ziarnami dodajemy do śmietany.



W trakcie gdy sos będzie się redukował, gotujemy makaron na półtwardo. Makaron odcedzamy i dodajemy wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania do śmietany.



Truskawki siekamy drobno i ¾ z nich dodaj do makaronu. Podajemy, gdy sos wraz z makaronem się dokładnie wymiesza.



Na środku talerza układamy plastry sera (naturalne) a na nich kładziemy makaron, tak aby ser wystawał spod makaronu. Całość obsypujemy resztą truskawek i świeżą miętą.



Źródło: materiały prasowe


Tagi:

makaron sery ser