Sposób przygotowania:
Truskawkowe ciasto
Truskawki opłukać i dobrze osuszyć, ja suszyłam na słonecznym tarasie.
W moździerzu utrzeć porwane listki mięty z trawą cytrynową i sokiem z cytryny.
Miękką margarynę utrzeć z oboma cukrami na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać kolejno jajka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i rozgniecioną miętę, jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć da nasmarowanej tłuszczem tortownicy 20-22 cm, ułożyć suche truskawki.
Piec w 170 C przez 50-60 minut.
Po upieczeniu wierzch wysmarować dżemem i posypać kolorowymi opłatkami.
Kroić po przestudzeniu.
W moździerzu utrzeć porwane listki mięty z trawą cytrynową i sokiem z cytryny.
Miękką margarynę utrzeć z oboma cukrami na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać kolejno jajka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i rozgniecioną miętę, jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć da nasmarowanej tłuszczem tortownicy 20-22 cm, ułożyć suche truskawki.
Piec w 170 C przez 50-60 minut.
Po upieczeniu wierzch wysmarować dżemem i posypać kolorowymi opłatkami.
Kroić po przestudzeniu.