CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Książka Kucharska: 30 przepisów na ciasta z truskawkami

Truskawkowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W moim ogródku wysyp mięty i truskawek, dlatego też dziś ciasto z tymi właśnie produktami. Ciasto najlepiej smakuje na wpół przestudzone.

Truskawkowe ciasto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowe ciasto

 

  • ok. 400 g truskawek
  • margaryna 125 g
  • cukier 100 g
  • cukier waniliowy z cytryną 1 płaska łyżka
  • mąka pszenna 250 g
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
  • 3 jajka
  • mleko 60-70 ml
  • listki świeżej mięty ok. 16 sztuk
  • cięta trawa cytrynowa 1/2 płaskiej łyżki
  • sok z cytryny 1/2-1 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Truskawkowe ciasto
Truskawki opłukać i dobrze osuszyć, ja suszyłam na słonecznym tarasie.

W moździerzu utrzeć porwane listki mięty z trawą cytrynową i sokiem z cytryny.

Miękką margarynę utrzeć z oboma cukrami na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać kolejno jajka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i rozgniecioną miętę, jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć da nasmarowanej tłuszczem tortownicy 20-22 cm, ułożyć suche truskawki.

Piec w 170 C przez 50-60 minut.

Po upieczeniu wierzch wysmarować dżemem i posypać kolorowymi opłatkami.

Kroić po przestudzeniu.
Truskawkowe ciasto
Na wierzcu ciasta ułożyć dobrze wysuszone truskawki