nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Truskawkowiec wg nieuchwytna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ułożony na talerzu i ozdobiony kawałek tego ciasta wygląda imponująco.

Truskawkowiec wg nieuchwytna

Składniki:

Truskawkowiec wg nieuchwytna

 

  • op.biszkoptów
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego
  • duża śmietana 18%
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 op. galaretki truskawkowej
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół kilo truskawek

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec wg nieuchwytna
1. 30 dag truskawek kroimy na ćwiartki, czekoldę kroimy nożem na wiórki.
2. Biszkopty układamy w tortownicy, nasączamy i delikatnie smarujemy truskawkowym dżemem.
3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
4. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, a na koniec żelatynę. Mieszamy z przygotowanymi truskawkami i posiekaną czekoladą. Masę wykładamy na biszkopty, wierzch gładzimy. Wstawiamy do lodówki do czasu aż masa stężeje.
5. Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.
6. Po zastygnięciu masy śmietanowej, na wierzchu układamy wcześniej umyte, pokrojone na połówki lub plastry truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie chłodzimy.
7. Ciasto podajemy ozdobione listkiem mięty lub kleksem bitej śmietany.

Tagi:

czekolada