Sposób przygotowania:
Truskawkowo-budyniowa tarta
CIASTO: Składniki ciasta przekładamy do miski. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na przygotowaną tarte. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 25 minut (180°C). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy, studzimy i wylewamy na nie budyń.BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozrabiamy budynie. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Słodzimy do smaku ( 2-3 łyżki). Lekko przestudzony budyń wylewamy na tarte. DODATKOWO: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Odstawiamy do ostudzenia. Na letni jeszcze budyń wykładamy truskawki. Wcześniej przekrawamy je na połówki. Odstawiamy całość do całkowitego ostygnięcia budyniu. Gdy budyń jest już zimny przestrzeń między truskawkami wypełniamy tężejącą galaretką. Tarte odstawiamy do zastygnięcia galaretki. Gotowe.