kuchareczka23

kuchareczka23

Kucharz
[Przepisów: 8]

Kopiec Kreta z wanilą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 2500
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowa propozycja na sylwestra czy Boże Narodzenie. Uwielbiany przez dzieci Kopiec kreta z wanilią.

Kopiec Kreta z wanilą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopiec Kreta z wanilą

 

  • Ciasto:
  • Pół kostki masła
  • Szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 i pół szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki wody

 

 

Sposób przygotowania:

Kopiec Kreta z wanilą
Najpierw przygotowujemy ciasto - masło, cukier, kakao wkładamy do jednego rondelka, dodajemy wody następnie ogrzewamy aż do połączenia składników- często mieszając, zostawiamy do wystudzenia. Ciasto kopiec kreta z wanilią pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut.Ciasto po upieczeniu lekko studzimy i w jeszcze ciepłym cieście robimy, a raczej wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki ( na ok. 1-1,5 cm). Do środku wkładamy, wcześniej przygotowaną masę, która pięknie waniliowo pachnie.Dodajemy na samą górę wydrążony środek ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na dobę.
Kopiec Kreta z wanilą
Przygotowanie 'kopca' nie zajmie nam dużo czasu, wystarczy 1h już z pieczeniem w piekarniku!
Kopiec Kreta z wanilą
Ciasto jest naprawdę przepyszne, oryginalne i wyjątkowe na każdą okazję.
Kopiec Kreta z wanilą
Kopiec kreta z wanilą polubią na pewno dzieci!
Kopiec Kreta z wanilą
Ciasto choć kruchę, dobrze zrobione, nie rozpada się i nie kruszy.