Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Truskawkowy miszmasz z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne połączenie słodkich truskawek, chrupiącej rzodkiewki i kurczaka o aromacie curry, który zamieniony w sałatkę będzie rewelacyjnym lunchem do pracy czy letnią kolacją w domu, polecam :)

Truskawkowy miszmasz z kurczakiem

Składniki:

Truskawkowy miszmasz z kurczakiem

 

  • 2 sztuki sałaty rzymskiej
  • Pęczek rzodkiewek
  • 250 g truskawek +5 truskawek
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki cukru brązowego

Sposób przygotowania:

Truskawkowy miszmasz z kurczakiem
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy curry i przesmażamy przez chwilę. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach curry, dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy około 15 minut.

Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zostawiamy do przestygnięcia. 5 truskawek kroimy w ćwiartki, przekładamy je do rondelka i podlewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i ocet gotujemy razem około 10 minut.

Kiedy truskawki zmiękną przecieramy je przez sitko, tak aby powstał gładki sos i zostawiamy na boku. Na suchej patelni prażymy przez 2 minuty/ lub do zarumienienia ziarna słonecznika.

Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Na salacie układamy przestudzonego kurczaka.

Rzodkiewki i truskawki kroimy w ćwiartki układamy na kurczaku.

Sałatkę posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika i polewamy truskawkowym dressingiem – serwujemy od razu.