Sposób przygotowania:
Truskawkowy placek ze złotą kruszonkąETAP 1:
Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.
Masło połączyć z bułką tartą i cukrem. Najlepiej robić to przy pomocy widelca. Musi powstać kruszonka jak piasek.
Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając dodać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać mąkę naprzemiennie ze śmietaną do masy i nadal ucierać. Jak składniki się połączą, to ok. 3/4 masy wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć truskawki i zalać pozostałym ciastem.
Na wierzch wysypać wcześniej przygotowaną kruszonkę.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczenie ok 50 - 55 min. Wystudzić na kratce.
Smacznego.