Sposób przygotowania:
Truskawkowy torcik na Dzień Dziecka
1. Przestudzony biszkopt przekroiłam na pół. Spód ułożyłam na tacy, na której będę go podawać, a następnie delikatnie nasączyłam wodą z cukrem i cytryną. Kolejno, posmarowałam go cienką warstwą dżemu. 2. Truskawki umyłam, odsączyłam, oberwałam szypułki i pokroiłam je na pół. 3. Dwie galaretki truskawkowe rozpuściłam w szklance wrzątku, przestudziłam od czasu do czasu mieszając, a następnie wstawiłam na chwilę do lodówki i czekałam, aż zacznie tężeć. Dwa opakowania śnieżki ubijam na dobrze schłodzonym mleku, a pod koniec dolałam do niej tężejące galaretki i dokładnie wymieszałam. 4. Na biszkopcie posmarowanym dżemem wyłożyłam połowę masy, następnie ułożyłam truskawki i przykryłam je jej drugą częścią. Na górze położyłam nasączoną drugą część biszkoptu. Wstawiłam do lodówki, aż masa stężala. 5. Żelatynę rozpuściłam w małej ilości wrzątku i przestudziłam, W tym czasie, dobrze schłodzona śmietanę ubiłam z 2 łyżkami cukru i odrobiną barwnika, a pod koniec dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam. Śmietanę rozłożyłam na wierzchu tortu i ozdobiłam go kolorowymi żelkami. Ponownie schłodziłam.
KasiaJulcia
marietta
nieuchwytna