Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Trzy sałaty z przepiórczymi jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna, pożywna i zdrowa sałatka z jajkami przepiórczymi

Trzy sałaty z przepiórczymi jajkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Trzy sałaty z przepiórczymi jajkami

 

  • 5 dag rukoli
  • 1/3 główki bordowej sałaty dębolistnej
  • garść roszponki
  • 1 średni pomidor
  • 1/2 średniego ogórka
  • 10 jajek przepiórczych
  • 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 10 marynowanych lub świeżych gotowanych białych szparagów
  • 5 dag sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Trzy sałaty z przepiórczymi jajkami
Przepiórcze jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą i obieramy. Sałaty dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Na dnie szerokiej miski rozsypujemy poszarpaną na mniejsze kawałki sałatę dębolistną, a na nią rukolę. Ogórka obieramy ze skórki i obieraczaką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, które rozkładamy na sałacie wraz z umytym i pokrojonym na ćwiartki talarków pomidorem. Szparagi kroimy na 1,5- 2 cm kawałki i rozsypujemy na pozostałych warzywach. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oleju, octu, miodu oraz musztardy i doprawionym do smaku solą i pieprzem.Po skropieniu sałatki sosem lub smakową oliwą, przecinamy wzdłuż na pół plastry szynki i w każdy kawałek zawijamy jajeczko, które następnie układamy na sałatce. Posypujemy ją pokrojonym w drobną kostkę serem, roszponką oraz suszonymi pomidorami z bazylią.
Trzy sałaty z przepiórczymi jajkami
Sałaty dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Na dnie szerokiej miski rozsypujemy poszarpaną na mniejsze kawałki sałatę dębolistną, a na nią rukolę. Ogórka obieramy ze skórki i obieraczaką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, które rozkładamy na sałacie wraz z umytym i pokrojonym na ćwiartki t
Trzy sałaty z przepiórczymi jajkami
Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oleju, octu, miodu oraz musztardy i doprawionym do smaku solą i pieprzem. Po skropieniu sałatki sosem lub smakową oliwą, przecinamy wzdłuż na pół plastry szynki i w każdy kawałek zawijamy jajeczko, które następnie układamy na sałatce.
Trzy sałaty z przepiórczymi jajkami
Posypujemy ją pokrojonym w drobną kostkę serem, roszponką oraz suszonymi pomidorami z bazylią.