kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

tuńczyk w oliwie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolejna włoska przystawka- tuńczyk, ser, pyszna oliwa z oliwek, limonka- idealne z gorąca bagietką

tuńczyk w oliwie

Składniki:

tuńczyk w oliwie

 

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym-duże kawałki
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 3 papryczki chilli malutkie
  • 1 limonka
  • 1 otarta skórka z cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz trójkolorowy- łyżka
  • 15 dag sera pecorino w kawałku
  • szklanka oliwek kalamata z pestkami lub suszonych
  • łyżka posiekanego tymianku
  • sól

Sposób przygotowania:

tuńczyk w oliwie
Do szerokiego, niskiego naczynia układamy kawałki-spore-tuńczyka, ząbki czosnku, papryczki, pokrojona w plasterki limonkę i kawałki sera, pokrojonego w 1 cm kostkę. Dodajemy oliwki i uwaga- jeśli suszone, zalewy już nie solimy!! Podgrzewamy oliwę, dodajemy tymianek, pieprz, skórkę z cytryny. zalewamy tuńczyka i zostawiamy na 3 doby w lodówce.

Tagi:

sery sosy ser