jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Tuńczyk w śmietanie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Na kolację podaj Damie tuńczyka w bitej śmietanie.

Tuńczyk w śmietanie

Składniki:

Tuńczyk w śmietanie

 

  • mała puszka tuńczyka w kawałkach
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśne)
  • pół ogórka sałatkowego,cząstki cytryny
  • pieprz cytrynowy i szczypior do dekoracji
  • sól, biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tuńczyk w śmietanie
Tuńczyka odsącz z zalewy (lub oleju), dopraw delikatnieodrobiną soli,pieprzu białego i soku cytrynowego (jeśli potrzeba- nie wiem jakiego tuńczyka masz do dyspozycji). Ubij kremówkę na sztywno, dodaj starte w łezkę (obrane wcześniej) jabłko i szczyptę soli. Jeśli jabłko jest mało kwaśne dodaj trochę soku z cytryny. Wymieszaj smietane delikatnie. Ułóż bitą śmietanę na talerzyku, na niej rozłóż tuńczyka, posyp pieprzem cytrynowym. Udekoruj cząstkami cytryny, ogórkiem zielonym pokrojonym w paseczki i szczypiorem.