Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Tuńczykowe tapenada crostini z oliwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Hiszpańska siostra naszej kanapki

Tuńczykowe tapenada crostini z oliwą

Składniki:

Tuńczykowe tapenada crostini z oliwą

 

  • kromki chleba (małe bagietki lub podobne pieczywo, cięte po przekątnej)
  • oliwa z oliwek
  • 250g świeżego steku z tuńczyka
  • sól i pieprz

 

  • Do tapenade:

 

  • dobra garść czarnych oliwek, około 25, bez pestek
  • 1 filet z sardeli
  • 1 ząbek czosnku, z grubsza posiekany
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • czarny pieprz – wedle uznania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tuńczykowe tapenada crostini z oliwą

Jeśli chcesz przygotować tuńczykowe tapenada crostini z oliwą rozgrzej piekarnik do 180 ° C. W misce wymieszaj kromki chleba z oliwą z oliwek, sól i pieprz, obtocz z każdej strony dość obficie. Umieść chleb na blasze do pieczenia i piecz przez około 6 do 8 minut, aż osiągną lekko złoty kolor. Następnie wyjmij i odstaw. Stek z tuńczyka skrop z oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem, a następnie umieść na gorącej płycie grilla lub na patelni grillowej. Piecz przez około 2 do 3 minut z każdej strony, zgodnie z preferencjami. Aby zrobić tapenade, połącz wszystkie składniki w maszynce i przetrzyj przez kilka sekund, aż masa będzie zupełnie gładka. Na każdą kromkę połóż kawałek tuńczyka i rozprowadź na nim tapenade. Możesz też udekorować go posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką. Smacznego!