gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Tunel truskawkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto delikatne i idealne na upalne dni, jak i dla dzieci można dodatkowo dodać inne owoce do ciasta.

Tunel truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tunel truskawkowy

 

 

  • Nadzienie
  • 300 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Tunel truskawkowy
Blaszkę o wymiarach 20/35 smarujemy wykładamy papierem. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z proszkiem. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę z proszkiem - wlać masło, wymieszać. Ciasto wlać do formy i piec około 15 minut w temperaturze 180. Po upieczeniu od razu przełożyć razem z papierem do podłużnej formy o wymiarach 8/35 cm. Truskawki opłukać pokroić wyłożyć spód truskawkami, resztę truskawek zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 1 1/4 szklanki wrzącej wody i ostudzić wymieszać z zmiksowanymi truskawkami. Lekko tężejącą masę wylewamy na truskawki w formie - schładzamy . Ciasto odwrócić do góry dnem, zdjąć papier i oprószyć cukrem.
Tunel truskawkowy
Ucieramy składniki ciasta wylewamy do blaszki pieczemy
Tunel truskawkowy
Do upieczonego ciasta w formie układamy truskawki
Tunel truskawkowy
Mieszamy rozpuszczone galaretki z musem truskawkowym
Tunel truskawkowy
Tężejącą masę wylewamy na ciasto z truskawkami