Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Turecka zupa czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Turcja słynie z różnych przysmaków jednak nie wiele osób miało możliwość spróbowania pysznej, błyskawicznej i bardzo zdrowej zupy czosnkowej

Turecka zupa czosnkowa

Składniki:

Turecka zupa czosnkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Turecka zupa czosnkowa
Do rosołu dodajemy mleko i podgrzewamy na wolnym ogniu około 10 minut. Czosnek wyciskamy przez praskę dodajemy do bulionu. Na patelni rozpuszczamy połowę masła dodajemy łyżkę mąki i robimy zasmażkę, którą dodajemy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Resztę masła topimy na patelni, chleb kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle aż będzie ładnie zarumienione. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy grzankami i od razu podajemy.