Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Twarożek z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ser z bakaliami to dobry pomysł na słodką kolację

Twarożek z bakaliami

Składniki:

Twarożek z bakaliami

 

  • 50 dag jabłka,
  • 50 dag ser twarogowy,
  • 150 ml śmietanka,
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2/3 szkl cukier,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z cytryny,
  • 3 łyżki rodzynki,
  • 3 łyżki płatki migdałowe,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 1/2 laski cynamon

 

Sposób przygotowania:

Twarożek z bakaliami
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do rondla wlać 2/3 szklanki wody, wsypać 1/4 szklanki cukru, dodać 1/2 laski cynamonu, sok z cytryny, pokrojone jabłka i gotować przez chwilę. Przemielony ser utrzeć z pozostałym cukrem, śmietaną, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Nakładać do pucharków na przemian, mus z jabłek, migdały, rodzynki i krem twarogowy. Ozdobić według uznania.