Sposób przygotowania:
Kutia z jęczmieniem i suszonymi owocami
Mak zalać gorącą wodą, przemieszać i po chwili odcedzić przez gęste sito. Przepłukać pod strumieniem zimnej wody i ponownie zalać wrzątkiem. Gotować na niewielkim płomieniu do czasu, aż ziarenka będą na tyle miękkie, by dały się rozetrzeć w palcach. Odcedzić i odsączyć nadmiar wywaru. Po ostygnięciu trzy razy przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem.
Do naczynia z makiem dodać dowolnie pokrojone bakalie (rodzynki nie wymagają krojenia) oraz grubo posiekaną deserową czekoladę. Wlać miód.
Namoczony wcześniej jęczmień opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, lekko osolić i ugotować al dente. Odcedzić i opłukać pod bieżącą zimną wodą do czasu, aż ziarno oczyścić się z pozostałości skrobi i ostygnie. Przełożyć do maku z bakaliami. Dokładnie wymieszać.
Jeśli całość jest sucha, trzeba dolać kilka łyżek zimnej przegotowanej wody.
Do naczynia z makiem dodać dowolnie pokrojone bakalie (rodzynki nie wymagają krojenia) oraz grubo posiekaną deserową czekoladę. Wlać miód.
Namoczony wcześniej jęczmień opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, lekko osolić i ugotować al dente. Odcedzić i opłukać pod bieżącą zimną wodą do czasu, aż ziarno oczyścić się z pozostałości skrobi i ostygnie. Przełożyć do maku z bakaliami. Dokładnie wymieszać.
Jeśli całość jest sucha, trzeba dolać kilka łyżek zimnej przegotowanej wody.