Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kutia z jęczmieniem i suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kutia jest w naszej rodzinie jedną z obowiązkowych potraw wigilijnych i świątecznych - tradycyjnie była robiona z ugotowanej obłuskanej pszenicy, ale nie każdy dobrze toleruje pszenicę, dlatego tym razem zastąpiłam ją ziarnem jęczmienia.

Kutia z jęczmieniem i suszonymi owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kutia z jęczmieniem i suszonymi owocami

 

Sposób przygotowania:

Kutia z jęczmieniem i suszonymi owocami
Mak zalać gorącą wodą, przemieszać i po chwili odcedzić przez gęste sito. Przepłukać pod strumieniem zimnej wody i ponownie zalać wrzątkiem. Gotować na niewielkim płomieniu do czasu, aż ziarenka będą na tyle miękkie, by dały się rozetrzeć w palcach. Odcedzić i odsączyć nadmiar wywaru. Po ostygnięciu trzy razy przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem.

Do naczynia z makiem dodać dowolnie pokrojone bakalie (rodzynki nie wymagają krojenia) oraz grubo posiekaną deserową czekoladę. Wlać miód.

Namoczony wcześniej jęczmień opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, lekko osolić i ugotować al dente. Odcedzić i opłukać pod bieżącą zimną wodą do czasu, aż ziarno oczyścić się z pozostałości skrobi i ostygnie. Przełożyć do maku z bakaliami. Dokładnie wymieszać.

Jeśli całość jest sucha, trzeba dolać kilka łyżek zimnej przegotowanej wody.
Kutia z jęczmieniem i suszonymi owocami
Ugotowany do miękkości mak zmielić trzykrotnie.
Kutia z jęczmieniem i suszonymi owocami
Dowolnie pokroić bakalie oraz czekoladę.
Kutia z jęczmieniem i suszonymi owocami
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i obrać skórkę.