Sposób przygotowania:
Twarożkowa sałatka
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórek, rzodkiewkę, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Sałatkę pukamy, osuszamy i rwiemy na mniejsze części. Umyty pomidor kroimy na mniejsze części. Do sałatki przygotowujemy twarożkowe kulki. W tym celu do miski przekładamy biały ser i pokrojony szczypiorek. Jeśli ser jest suchy, dodajemy odrobinę śmietanki by dobrze się lepił. Twarożek dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy lepimy małe kulki (najlepiej delikatnie zwilżonymi dłońmi). Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, dodając kiełki. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i doprawiamy. Tak uszykowaną polewamy naszą sałatkę.
gusia1000