madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Tymbaliki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tymbaliki to chyba jedna z najbardziej klasycznych przekąsek. Muszę przyznać że zazwyczaj robię je kiedy zostanie mi rosół.

Tymbaliki drobiowe

Składniki:

Tymbaliki drobiowe

 

  • 30 dag gotowanego mięsa drobiowego
  • 1 gotowana marchew
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 1/2 litra rosołu
  • 3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Tymbaliki drobiowe

ETAP 1:

Tymbaliki drobiowe
Gotowane mięso kroimy na mniejsze kawałki

Ugotowane mięso drobiowe kroimy na drobne kawałki. Ja używam zazwyczaj mięsa z gotowania rosołu.

ETAP 2:

Tymbaliki drobiowe
Gotowaną marchew kroimy w kostkę a natkę siekamy

Gotowaną marchew kroimy w kosteczkę a natkę pietruszki drobno siekamy. Groszek konserwowy odcedzamy.

ETAP 3:

Tymbaliki drobiowe
Do miseczek wkładamy marchew, natkę i groszek

Do 12 foremek aluminiowych o średnicy 7,5 cm wkładamy po trochu pokrojonych warzyw

ETAP 4:

Tymbaliki drobiowe
Żelatynę rozpuszczamy w podgrzanym rosole

Rosół podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cały czas mieszając żelatynę

ETAP 5:

Tymbaliki drobiowe
Warzywa z galaretą pozostawiamy aby stężało

Do miseczek z warzywami nalewamy trochę rosołu z żelatyną i pozostawiamy w chłodnym miejscu aż stężeje

ETAP 6:

Tymbaliki drobiowe
Foremki wkładamy w chłodne miejsce.

Kiedy stężeje galareta z warzywami wkładamy mięso i zalewamy resztą galarety.
Ponownie wstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Wtedy wyjmujemy z foremek i układamy do góry dnem na talerzu.