SUPERPRZEPIS

Tymiankowa brzoskwinia do mięs

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Tymiankowa brzoskwinia do mięs Więcej zdjęć (5)

Potrzebowałam jakiegoś dodatku do polędwicy duszonej w tymianku i wydawało mi się, że słodycz brzoskwini z tymiankiem doskonale się sprawdzi

Składniki:

Tymiankowa brzoskwinia do mięs

 

  • 1 brzoskwinia ( po pół na porcję)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki miodu
  • 4 młode gałązki tymianku
  • szczypta pieprzu mielonego

 

Sposób przygotowania:

Tymiankowa brzoskwinia do mięs
Brzoskwinię zalać wrzątkiem i natychmiast przełożyć do lodowatej wody. Obrać ze skórki. Przekroić na pół i usunąć pestkę. Zagotować wodę z miodem i tymiankiem. Włożyć połówki brzoskwini ( jeśli są miękkie )do syropu i zostawić w nim. Wyjąć łyżką cedzakową . Układać obok mięsa posypując drobnymi listkami tymianku i szczyptą pieprzu. * Jeśli brzoskwinia jest z tych jeszcze twardawych to włożyć połówki do syropu- zagotować - wyłączyć i zostawić by syrop przestygł. Sprawdzić czy brzoskwinia jest miękka , jeśli tak to zostawić w syropie - jeśli jest jeszcze twardawa to doprowadzić do zagotowania ponownie. ** Syrop z aromatyzowania brzoskwini proponuję użyć jako herbatkę brzoskwiniowo -tymiankową. Dolewam po prostu wody , wkładam 2 herbaty w saszetkach ( czarne lub brzoskwiniowe ) i zagotowuję. Ilość wody zależy od tego jak mocny i słodki napar chcemy uzyskać. Przecedzić. Można podawać gorącą lub zimna z kostkami lodu.
Tymiankowa brzoskwinia do mięs
Obrać sparzoną brzoskwinie ze skórki -delikatnie
Tymiankowa brzoskwinia do mięs
Przekroić i usunąć pestkę ostrożnie by nie zgnieść brzoskwini
Tymiankowa brzoskwinia do mięs
Zagotować wodę z miodem i tymiankiem by powstał syrop
Tymiankowa brzoskwinia do mięs
W przestudzony syrop wsadzić poówki brzoskwini