Sposób przygotowania:
Tymiankowa brzoskwinia do mięs
Brzoskwinię zalać wrzątkiem i natychmiast przełożyć do lodowatej wody. Obrać ze skórki. Przekroić na pół i usunąć pestkę. Zagotować wodę z miodem i tymiankiem. Włożyć połówki brzoskwini ( jeśli są miękkie )do syropu i zostawić w nim. Wyjąć łyżką cedzakową . Układać obok mięsa posypując drobnymi listkami tymianku i szczyptą pieprzu. * Jeśli brzoskwinia jest z tych jeszcze twardawych to włożyć połówki do syropu- zagotować - wyłączyć i zostawić by syrop przestygł. Sprawdzić czy brzoskwinia jest miękka , jeśli tak to zostawić w syropie - jeśli jest jeszcze twardawa to doprowadzić do zagotowania ponownie. ** Syrop z aromatyzowania brzoskwini proponuję użyć jako herbatkę brzoskwiniowo -tymiankową. Dolewam po prostu wody , wkładam 2 herbaty w saszetkach ( czarne lub brzoskwiniowe ) i zagotowuję. Ilość wody zależy od tego jak mocny i słodki napar chcemy uzyskać. Przecedzić. Można podawać gorącą lub zimna z kostkami lodu.