Sposób przygotowania:
Tymiankowe puree z patatów i pietruszki
Obrać patat i pietruszkę. Umyć.
Pokroić w kostkę.
Zalać wodą w takiej ilości by zakryła warzywa , wsypać pół łyżeczki soli.
Ugotować do miękkości .
Odcedzić.
Utłuc na puree . Dodać masło. Dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pieprzem.
Wsypać połowę usiekanego tymianku.
Podawać posypane resztą tymianku. Podałam do Kiełbasy smażonej ( ,, różyczka „) z sałatą.
Pokroić w kostkę.
Zalać wodą w takiej ilości by zakryła warzywa , wsypać pół łyżeczki soli.
Ugotować do miękkości .
Odcedzić.
Utłuc na puree . Dodać masło. Dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pieprzem.
Wsypać połowę usiekanego tymianku.
Podawać posypane resztą tymianku. Podałam do Kiełbasy smażonej ( ,, różyczka „) z sałatą.
Bahus
Babciagramolka
Można zrobić puree ziemniaczano- pietruszkowe ale będzie smakować zupełnie inaczej . Pataty mają jednak charakterystyczny smak.
A co do wyzwania ( rozumiem że znów sobie żartujesz tak jak przy ziemniakach gotowanych z łodygami kopru ) to zdziwił byś się ile osób nie próbowało patatów , nie wie co z nich robić . Puree ziemniaczane ( lub z ziemniaków z innym warzywem) można zrobić dziesiątki wersji a tak naprawdę chyba nie za dużo osób rozróżnia irlandzki champ od puree ziemniaczanego po francusku lub naszych tłuczonych ziemniaków .
Polpal
Tu jest dobry pomysł jak przyrządzić coś o czym się nie ma pojęcia i po spróbowaniu drzwi już są otwarte na użycie innych warzyw czy dodatków.
Ja tu w Stanach też ciągle widzę różne dziwne warzywa i człowiek nie ma pojęcia co z nich zrobić to się nigdy nie kupuje a czasem chciałoby się spróbować...