Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tymiankowe puree z patatów i pietruszki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Fantastyczny dodatek do II Dań . Słodkość patatów przełamana smakiem korzenia pietruszki. Nutka tymianku dodaje smaku . Jeszcze tylko odrobina masła, soku i skórki z cytryny , szczypta soli i już nic więcej nie potrzeba.

Tymiankowe puree z patatów i pietruszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymiankowe puree z patatów i pietruszki

 

  • 1/2 średniej wielkości patata ( objętościowo trochę więcej niż pietruszka)
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżka usiekanych listków świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • pieprz cytrynowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tymiankowe puree z patatów i pietruszki
Obrać patat i pietruszkę. Umyć.

Pokroić w kostkę.

Zalać wodą w takiej ilości by zakryła warzywa , wsypać pół łyżeczki soli.

Ugotować do miękkości .

Odcedzić.

Utłuc na puree . Dodać masło. Dokładnie wymieszać.

Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pieprzem.

Wsypać połowę usiekanego tymianku.

Podawać posypane resztą tymianku. Podałam do Kiełbasy smażonej ( ,, różyczka „) z sałatą.
Tymiankowe puree z patatów i pietruszki
Obrać i umyć korzenie patata i pietruszki
Tymiankowe puree z patatów i pietruszki
Pokroić patat i pietruszę w miarową kostkę
Tymiankowe puree z patatów i pietruszki
Zalać pokrojonego w kostkę patata i pietruszkę wodą i ugotować do miękkości
Tymiankowe puree z patatów i pietruszki
Odcedzić i utłuc na puree z masłem - doprawić do smaku