misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Zapiekane puree ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znudziły się gotowane ziemniaki ? Spróbujcie tego pysznego puree.

Zapiekane puree ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane puree ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane puree ziemniaczane
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Posolić i ugotować do miękkości. Po odcedzeniu dodać masło i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Można też ubić dokładnie zwykłym tłuczkiem. Wymieszać z gorącym mlekiem i pieprzem. Formę żaroodporną posmarować masłem. Przełożyć puree i wyrównać powierzchnię. Jajko roztrzepac ze śmietaną i polac nią puree. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 15 minut. Wierzch puree powinien się ładnie zarumienić. Puree z powodzeniem można przygotować nawet kilka godzin wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.
Zapiekane puree ziemniaczane
Pokrojone ziemniaki solimy i gotujemy do miękkości
Zapiekane puree ziemniaczane
Ugotowane ziemniaki przepuścić z masłem przez praskę i wymieszać z mlekiem
Zapiekane puree ziemniaczane
Prze polaniem śmietaną z jajkiem wierzch puree należy delikatnie wygładzić