Sposób przygotowania:
Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka
Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek oleju, soku wyciśniętego z cytryny, soli, pieprzu, tymianku.
Udko( udka) przekroić na pół oddzielając pałkę od górnej części.
Natrzeć marynatą ( wrzucić do marynaty wyciśnięte kawałki cytryny).Zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu ( lodówka).
Wyjąć mięso z marynaty odgarniając gałązki tymianku i wyrzucając cytrynę.
Mięso osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
W garnku o grubym dnie lub głębokiej przykrywanej patelni rozgrzać pozostały olej.
Obsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano. Skropić 1/3 wody i kilkoma kroplami maggi. Przykryć i dusić 20 minut.
Obrać i umyć ziemniaki. Przekroić na połówki.
Przewrócić kurczaka na drugą stronę. Dołożyć ziemniaki, polać resztką marynaty .Na wierzchu położyć tymianek. Podlać resztą wody i dusić do miękkości ziemniaków ( woda powinna trochę odparować tak by pozostał smakowity sos). Usunąć gałązki tymianku.
* Wolę całe ususzone gałązki z listkami bo jak wrzucam je do marynaty to dają większy aromat. Listki i tak odkruszą się od gałązek i przykleją do mięsa , a potem gałązki łatwiej usunąć .
Udko( udka) przekroić na pół oddzielając pałkę od górnej części.
Natrzeć marynatą ( wrzucić do marynaty wyciśnięte kawałki cytryny).Zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu ( lodówka).
Wyjąć mięso z marynaty odgarniając gałązki tymianku i wyrzucając cytrynę.
Mięso osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
W garnku o grubym dnie lub głębokiej przykrywanej patelni rozgrzać pozostały olej.
Obsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano. Skropić 1/3 wody i kilkoma kroplami maggi. Przykryć i dusić 20 minut.
Obrać i umyć ziemniaki. Przekroić na połówki.
Przewrócić kurczaka na drugą stronę. Dołożyć ziemniaki, polać resztką marynaty .Na wierzchu położyć tymianek. Podlać resztą wody i dusić do miękkości ziemniaków ( woda powinna trochę odparować tak by pozostał smakowity sos). Usunąć gałązki tymianku.
* Wolę całe ususzone gałązki z listkami bo jak wrzucam je do marynaty to dają większy aromat. Listki i tak odkruszą się od gałązek i przykleją do mięsa , a potem gałązki łatwiej usunąć .