Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chyba nie tylko mnie zestawienie smaku miodu i tymianku bardzo odpowiada. Ogólnie drób i mięsa nacierane miodem nabierają specyficznego smaku

Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka

 

  • 1 ćwiartka dolna z kurczaka ( udo - mnie wystarcza 1 na 2 osoby , ale można zrobić po całym na porcję wg potrzeby )
  • 2 łyżki miodu lipowego ( wg mnie najlepiej komponuje sie z tymiankiem)
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • tymianek suszony ( mała garść gałązek lub 3 łyżki otartych listków)
  • 2 grube plasterki cytryny
  • maggi w płynie
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka
Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek oleju, soku wyciśniętego z cytryny, soli, pieprzu, tymianku.

Udko( udka) przekroić na pół oddzielając pałkę od górnej części.

Natrzeć marynatą ( wrzucić do marynaty wyciśnięte kawałki cytryny).Zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu ( lodówka).

Wyjąć mięso z marynaty odgarniając gałązki tymianku i wyrzucając cytrynę.

Mięso osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.

W garnku o grubym dnie lub głębokiej przykrywanej patelni rozgrzać pozostały olej.

Obsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano. Skropić 1/3 wody i kilkoma kroplami maggi. Przykryć i dusić 20 minut.

Obrać i umyć ziemniaki. Przekroić na połówki.

Przewrócić kurczaka na drugą stronę. Dołożyć ziemniaki, polać resztką marynaty .Na wierzchu położyć tymianek. Podlać resztą wody i dusić do miękkości ziemniaków ( woda powinna trochę odparować tak by pozostał smakowity sos). Usunąć gałązki tymianku.



 * Wolę całe ususzone gałązki z listkami bo jak wrzucam je do marynaty to dają większy aromat. Listki i tak odkruszą się od gałązek i przykleją do mięsa , a potem gałązki łatwiej usunąć .
Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka
Udka polać wcześniej przygotowaną miodowo-tymiankową marynatą i zostawić na 2 godziny
Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka
Wyjęte z marynaty mięso osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi
Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka
Opiec kurczaka na oleju- podlać wodą i dusić 20 minut
Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka
Dołożyć ziemniaki-polać maryntaą i resztą wody-dusić jeszcze 20 minut-doprawić