Sposób przygotowania:
,,Ucha ,, wg Buni :
Karpia , łososia , pstrąga i szczupaka filetować - odkładając czyste mięso .Głowy , kręgosłupy , skóry , ogony , skrzela i wszystko to co zostanie po filetowaniu + obrane warzywa , ziele , listki , koper i pietruszka - gałązki , 1/2 łyżeczki soli zalać wodą i gotować na małym gazie ok 45 minut . Przecedzić .Wywar doprawić do smaku solą, maggi . Ugotować ,, w mundurkach " ziemniaki. Obrać . Pokroić w plastry . Do gorącego wywaru wkładać podzielone na kawałki filety rybne i gotować 15 minut na małym gazie. Zaciągnąć rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąką .Zagotować . Dodać masło , śmietankę . Obrać białe mięsko z wyjętych z zupy głów i kręgosłupów i włożyć do zupy . Podawać układając na talerzach lub w bulionówkach plastry ziemniaków , zalewając zupą i posypując pokrojoną natką pietruszki.